Amit a vágótárcsákról tudni kell


A vágótárcsák minőség szerint kategorizálva vannak: A standard vágás a viszonyítási alap, ehhez képest adják meg a gyártók az ECONOMY és PREMIUM vágási teljesítményét. A standard korongoknak 19-22% ipari gyémántszemcsét kell tartalmazniuk, amelyet egy ragasztó-vivő anyagba kevernek. A szegmensek összetétele a gyártók legféltettebb kincse. Standardizálva van a tárcsa vágásteljesítménye is folyóméterben és általában 40 mm vágásmélységre vonatkozóan. Magyarországon a phorotherm téglagyártók különböző anyag-összetételű téglát gyártanak, ezért csak tapasztalati úton lehet megmondani, hogy egy vágókorong hány folyóméter téglát tud levágni.

ECONOMY 10-15 % gyémánt szemcse

STANDARD 19-22 % gyémánt szemcse, legalább 25%-al nagyobb élettartam, mint az ECO, ugyanazon feltételek megléte esetén

PREMIUM 25-30 % gyémánt szemcse , legalább 25 %-al nagyobb élettartam, mint a STANDARD, ugyanazon feltételek esetén

EXTRA PREMIUM egy új kategória, BEST néven is emlegetik. Ide sorolható a legújabb fejlesztésű MATRIX szegmensű korongcsalád is. Lásd az árjegyzéket.

A vágótárcsák szegmenskialakítása anyagspecifikus(a leggyakrabban használtak): az adott építőanyagra való korong vágási sebessége és élettartama az adott építőanyagra a legjobb. Az általános használatra való korongok általában nem ipari jellegűek, élettartamuk és vágási sebességük csekély. Ezért az áruk is olcsóbbnak tűnik, és mégis ez a legdrágább, mert ugyanazon mennyiség vágásához lényegesen több korong kopás tartozik. A teljesség igénye nélkül a leggyakrabbak:

 • téglavágó
 • betonvágó
 • vasbetonvágó
 • mészhomokkővágó, mészhomok téglavágó
 • márványvágó
 • gránitvágó
 • aszfaltvágó
 • kerámiavágó
 • macskakővágó
 • általános, vegyes felhasználású

Szárazvágás-vizesvágás: A vágótárcsák felhasználása háromféleképpen történhet, a gyártó ezt az információt kötelezően megadja. Ha ez nincs feltüntetve a korongon vagy a csomagoláson, addig nem használhatjuk, amíg ki nem derítjük, mert 1 perc alatt tönkremehet a korong.

 • vizes tárcsa
 • száraz tárcsa
 • vizes-száraz tárcsa

Szegmens magasság: A tárcsák különböző szegmensmagassággal készülnek, amely a használat során elkopik, ekkor a korong maximális vágási mélysége csökken , és azt is tudni kell, hogy az utolsó 1-2 mm vágási hatékonysága alacsony, sokszor már nem is vág. Tipikus szegmens magasságok:

 • 5 mm felhasználható: 3mm
 • 7 mm felhasználható: 5mm
 • 8 mm felhasználható: 6mm
 • 10mm felhasználható: 8mm
 • 12mm felhasználható: 10mm
 • 15mm felhasználható: 13mm
 • 20mm elhasználható: 18mm (fez a magasság már nagyon érzékeny a sérülésekre).

Szegmens szélesség, hordozó acéltárcsa vastagság:
Nagyon lényeges információ, sokszor nem veszik figyelembe. A szegmens szélességével arányosnak kell lennie a motor teljesítményének. Viszont ha a szegmens túl vékony, a korong sérülékenyebb és a vágási mélységet csökkenteni kell. A kitörésmentes vágásra fejlesztett korongok általában vékonyabbak, pl. 350mm átmérőnél 1,6mm-es acéllemezen 2,1mm széles szegmens.

Maximális fordulatszám, maximális kerületi sebesség:
A kisméretű korongok általában a sarokcsiszoló magas fordulatszámához vannak tervezve, ez 10-15 ezer per perc is lehet esetenként.

Az asztali kis gépek(300mm-450mm) leggyakrabban 2800/perces fordulatú motorral vannak szerelve. Itt minden esetben ellenőrizni kell a korongon lévő sebesség határt.

A nagyobb asztali gépeknél viszont már csak 1400/perces motorokat használnak, sok esetben ékszíjtárcsás áttétellel még alacsonyabbra veszik a fordulatot. A nagy elektronikus-digitális vezérlésű vágó gépek esetében legtöbbször programozva van a fordulatszám és a kerületi sebesség a tárcsa átmérő és a vágandó anyag függvényében. A nagyobb tárcsák nem bírják el a 2800/perc fordulatot, ha egy ilyen nagy fordulatú motort raknánk fel, hogy gyorsabban vágjon, az életveszélyes. Ebben az esetben a vivő acéltárcsa lelágyulhat, és oldalt kígyózó mozdulatot végezve beleakadhat a fémvázba, a legsúlyosabb balesetet okozhatja.

A vágókorong tengelyméretéről:A tipikus tengelyméretek: 20mm, 22,23mm, 25,4mm, 30,0mm, 35,0mm,55,0mm, 60,0mm. Ha a tengelyméret nem egyezik a korong belső átmérőjével, két eset lehetséges.

Ha a tengelyméret kisebb mint a korong mérete, közgyűrűt alkalmazunk. Nálunk vásárolhat a korongokhoz tetszőleges közgyűrűt, ha egyedi a méret, akkor a közgyűrűt legyártjuk Önnek.

Ha a tengelyméret nagyobb, mint a vágókorong furata, akkor a helyszínen felfúrjuk a korongot a kívánt méretre.

Hogyan vágjunk kézzel, sarokcsiszolóval, mire kell ilyenkor ügyelni:
Ha lehetséges, a kézi vágásnál is vizes technikát kell alkalmazni, mert a száraz vágásnál rengeteg por keletkezik még a legdrágább porszívós gépek esetében is. Másodszor a vízhűtés a korong élettartamát jelentősen növeli, akár 2-10 szeresére is.

Szárazon vágásnál a korong hűtésének hiánya a szegmens felüvegesedéséhez és elégéséhez vezethet. Hogyan vágjunk tehát, hogy a korongunk hosszú élettartamú legyen, a szegmens ne sérüljön.

Az általános korongok csak egyenes vágásra használhatók, íves vágásra csak a spéci ívelten vágó korongok alkalmasak. Ellenkező esetben ne csodálkozzunk ha a szegmens megsérül. Sérült, hiányos szegmensű koronggal nem szabad vágni.

FONTOS: kézi vágásnál csökkentett vágási mélységet alkalmazzunk, inkább többször menjünk ugyanazon a nyomvonalon. Ez nem mindig használható, abban az esetben a léghűtések gyakoriságát növeljük.

A vágás menete: 10-30 másodperc vágás után a gépet visszahuzzuk a nyomvonalon, hogy felpörögjön, és üresen járjon 5-20 másodpercig, ez az idő arra való, hogy a korong lehűljön . A vágótárcsa hőmérsékletét állandóan figyelni kell, ha kézzel nem tudjuk megfogni, akkor hűteni kell.

Mivel vágjunk a fal mellett, közvetlenül:

Erre a célra speciális sarokcsiszolóra szerelhető menetes persellyel vagy persellyel szerelt gyémántvágótárcsa alkalmazható. Lásd az árjegyzéket.

Mit kell tudni a vizes tégla és kővágó gépekről:
(szerkesztés alatt)